Основаване

Основаване на пивоварната

Начало на пивоварната индустрия в регион Велико Търново

През 60-те и 70-те години на XIX век производството в региона процъфтява. Този процес заформя индустриалния облик на Велико Търново. Един от първите фабриканти в града е хаджи Славчо Паскалев. Той е бил ръководител на кожухарския еснаф в града. Основно се занимава с кожухарство, но също е бил търговец и лихвар. Той започва бързо да натрупва капитал, който през 1871г. нараства на 250 хил. турски лири.

През 1891г. синовете на хаджи Славчо Паскалев получават като наследство от баща си средства за построяване на бирената фабрика. Находчивият търговец е видял потенциал в развиването на такъв вид бизнес, тъй като пивоварните в района никнели една след друга.

Първата пивоварна фабрика във Велико Търново е открита през 1887 г. от германеца Артур Вилзер. Използвал се е местен ечемик, а хмелът се доставял предимно от Австро-Унгария. Фабриката е закрита през 1896 г. През 1890 г. чехът Алоиз Дейрингер основава във Велико Търново втора пивоварна фабрика. През 1892 г. започва работа и пивоварната „Бабенец“АД в гр.Горна Оряховица.

Нека се върнем на ключовите фигури в историята на нашата пивована. През 1881г. тримата синове на хаджи Славчо Паскалев – братята Михаил, Никола и Костантин Хаджиславчеви и техният съдружник Иван Халачев започват сторежа на третата пивоварна фабрика в региона. Построени са основната сграда за производство на малц и варене на пиво и помощните сгради за охлаждане, производсвтво на лед и др. Фабриката е оборудвана с машини и съоръжения от германски и чешки фирми. През 1892 г. фабриката влиза в експлоатация.  Първите години работят 28 германски и чешки майстори – пивовари и общи работници от града.